Legféltettebb kincsünk: a víz

A víz az élet nélkülözhetetlen eleme, mégis hihetetlen mostohán bánunk vele. Folyóink nagy része szennyezett és gyorsabban szivattyúzzuk ki földalatti víztartalékainkat, mint ahogy azok természetes úton újratöltődnek. 2032-re a népesség több mint fele valószínűleg „vízhiányos” körülmények között fog élni.

A víz: maga az élet. Minden élőlény elsősorban vízzel „táplálkozik”, sejtjeink, szerveink folyamatosan igénylik a kellő működéshez a folyadékot. Az emberi test 75 százaléka vízből áll, amit folyamatosan pótolni kell az ivással. Ezért is tragikus, hogy az emberiség létezésének egyik legfontosabb biztosítéka – a Föld ivóvíz-készlete – környezetünk szennyezése miatt veszélybe került.

A bolygónkon található víznek mindössze 3%-a édesvíz, és ebből csak 1% hozzáférhető az emberi fogyasztás számára. (A többi a jégsapkákban, gleccserekben található.)

Magyarországon az átlagos vízfogyasztása naponta 100 liter személyenként, melyből;
– ivás és főzés: 3 – 4 liter
– mosogatás: 4 – 7 liter
– takarítás: 5 – 10 liter
– naponta többszöri kézmosás: 10 – 15 liter
– zuhanyozás, fürdés: 40-70 liter
– mosás: 20 – 40 liter
– WC öblítése: 20 – 40 liter
– hagyományos autómosás: 60-200 liter

Rámutatnánk arra a fontos tényre, hogy 1996-ban Magyaroszágon kb. 1,5 millió járművet tartott nyilván, 2010-ben ez a darabszám kb. 4,2 millióra növekedett.

Az alkalmazott technológiánk nagy figyelmet fordít az energiatakarékosságra és a környezetvédelemre. A vízfelhasználás maximálisan 1-2 liter autó mosásonként. Nincsen szükség leválasztott összegyűjtött veszélyes hulladékok (zsír, olaj, iszap) elszállítására, megsemmisítésére.

Összehasonlító táblázat:

Otthoni Gépi Kézi Freedom
40-60 liter 200 liter 80 liter 1-2 liter
Nem helyhez kötött, de körülményes Helyhez kötött Helyhez kötött Nem helyhez kötött, szinte bárhol alkalmazható
víz-, és energiapazarló víz-, és energiapazarló víz-, és energiapazarló nincs víz-, és energiapazarlás

 

Tegyünk együtt a jövőnkért!